İstanbul Kürtaj

Kürtaj Nedir?

Kürtaj, rahim içinde oluşan ve istenmeyen veya sağlıksız gebeliğin özel tıbbi yöntemlerle sonlandırılması işlemidir. Günümüzde bu işlem vakum yöntemiyle yapılmaktadır.

Vikipediada ise: Kürtaj hamilelikte rahim içerisindeki ceninin tıbbi müdahele ile alınması. Bunun yanı sıra rahim iç duvarından kazınarak örnek alınıp incelenmesi de kürtaj olarak adlandırılır. Türkçeye 1930'larda Fransızca curretage (bıçakla kazıyarak temizleme şeklinde cerrahi müdahale) sözcüğünden geçmiştir.

Halk arasında çocuk aldırma, gebelik sonlandırma gibi kelimelerle anılabilir.

Kürtaj sadece istenmeyen gebelik sürecinde değil, düzensiz adet kanamalarında, düşüklerde, tanı amacıyla da yapılmaktadır.

Tıp dilinde D&C Dilatasyon Küretaj olarak da adlandırılır.Dilatasyon serviksi(rahim ağzı) genişletmek demektir. Gebelik haftasına göre genişletme işlemi gerekmiyebilir.

[quick-content]

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Hasta ilk önce klinik şartlarında görülüp ultrasonografisi yapılır. Gerçek gebelik haftası, gebeliğin yeri, sorunlu bir gebelik mi bu şekilde tesbit edilir.

Varsa geçmiş doğumlar, kürtajlar, hastalıklar, kullandığı ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar sorgulanır. 

Türkiye’de kürtaj için izin verilen üst sınır 10 haftadır (Son adet tarihi itibarı ile). Bunun sebebi daha üst gebelik haftasında yapılan isteğe bağlı kürtajlarda rahimin ve anneniz zarar görebileceği endişesidir. 

İşleme engel bir durum bulunmaması halinde hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Hasta uygunluğuna ve tercihine göre kullanılacak anestezi yöntemi belirlenir.

2 tip anestezi tercih edilebilir, bunlar:

Lokal anestezi: Rahim ağzının dört kadranına analjezik  ilaç enjekte edilir. Bunlar yan etkileri düşük, bölgesel uyuşma ve ağrı blokajı sağlayan anestezik ilaçlardır. Lokal anestezi uygulaması sadece “bölgesel” uyuşma sağlar. Derin ağrı hassasiyetini azaltmaz. Daha önce normal doğum yapmış gebelik haftası küçük hastalarda etkilidir.

Genel anestezi: Anestezi uzmanı eşliğinde gerçekleştirir. Hastaya damar yolundan hafif sedatif ilaçlar  verilir. Hastanın rahatlaması ve hafif bir uykuya geçmesi sağlanır. İşlem esnasında hasta hiç bir ağrı hissetmediği gibi çok kısa sürede kendine gelir ve klinikten yürüyerek çıkar. Hastaların korktuğu narkoz olarak adlandırdığı ilaçlar değildir. Endoskopi de ve küçük müdahalelerde uygulanan sedatif (sakinleştirici) ilaçlardır. Hastalar hiçbir şekilde süreci görmez, hatırlamaz ve acı duymaz. 

Hasta jinekolojik pozisyona alındıktan sonra lokal veya sedasyon anestezi işleminin ardından, vajinal spekulum yerleştirilir. Spekulum, vajinanın rahatça görülmesini sağlayan standart muayenede de kullanılan basit bir alettir. Antiseptik solüsyonlarla saha temizliği yapıldıktan sonra rahim ağzı özel bir tıbbi alet ile tutulur. 

Gebelik haftasına göre gerekirse rahim ağzında dilatasyon;  yani genişletme işlemine geçilir. Bazı durumlarda işlem öncesinde aynı etkiye sahip birtakım özel ilaçlar dil altı veya vajinal olarak verilebilmektedir. Gebelik haftasına göre buji olarak adlandırılan genişletmeye yardımcı tıbbi aletler  vasıtasıyla rahim genişletilmeye başlanır. Doktorun tecrübesi doğrultusunda genişletme gereği kadar yapılır.

Dilatasyon işlemi kürtaj haftasına göre gerekli aşamaya geldiğinde uygun özel silikon kanül rahim içine yerleştirilir. Negatif  basınç  ile çalışan Karmen enjektörü denilen  özel enjektör bu kanüle bağlandığında içerideki gebelik materyali negatif basınç ile enjektör içine alınır. Doktorun tecrübesine göre bu işlem ultrason altında veya pratik tecrübesiyle yapılır. 

İşlem yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir.

İşlem sonrasında herhangi bir şüphe varsa ultrasonografi yapılır.  

Ardından hasta odasına alınır.
Lokal anestezi ise hasta kendini iyi hissettiği zaman bir hafta sonra kontrole gelmek koşulu ile antibiyotik ve ağrı kesici reçetesi verilir.

Sedasyon anestezisinde ise hasta yine kendini iyi hissettiği zaman yürüyerek klinikten çıkabilir.  Yine bir hafta sonra kontrole gelmek koşulu ile antibiyotik ve ağrı kesici reçetesi verilir.

Hasta her iki anestezi şekilinde de işlemden sonra zorunlu ise işine gidebilir. Hastada kürtaj yapıldığına dahil anlaşılabilecek bir belirti yoktur. Hastade 1-5 gün adetin son günleri gibi kanaması olabilir. Bazen hiç kanama da olmayabilir, 4-5 gün sonra bir kanama başlayabilir. Süreç boyunca lekelenme olabilir. 

Olağan dışı durum ise aşırı kanama, aşırı ağrı, ateş olursa işlemi yapan doktora hemen bilgi verilmelidir.

Alanında uzman bir doktor tarafından ve uygun koşullarda yapılan kürtaj işleminde riskler ve yan etkiler oldukça düşüktür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Laparoskopik Cerrahi

Teknolojinin gelişmesi ile tanı ve tedavi yöntemlerinde büyük gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerin en önemlilerinden biri de laparoskopik cerrahidir.

Devamını Oku
İstanbul Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisinin çıkış sebebi doğal yollardan diğer üreme teknikleriyle çocuk sahibi olamayanları çocuk sahibi yapmaktır.

Devamını Oku
İstanbul Vajina Beyazlatma

Vajina beyazlatma işlemi; kadın genital bölgede iç dudaklar, dış dudaklar, anal bölge, makad bölgesi ve vajina girişinde uygulanabilmektedir.

Devamını Oku