Kadın Doğum Uzmanı
Kadın Doğum Uzmanı Nedir?
Kadın doğum uzmanlığı kapsamında, genel tanı ve tedavi hizmetleri başta olmak üzere, osteoporoz, menopoz, doğum kontrol yönetimleri, normal veya riskli gebeliklerin takibi, jinekolojik kanser tanı ve takipleri yapılabilmekte, tüp bebek gibi tedaviler uygulanabilmektedir.
[quick-content]
Kadın vücudu yapısal olarak enfeksiyonlara karşı oldukça hassas ve üreme özelliği doğrultusunda çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilen bir yapıya sahiptir. Kadın doğum uzmanlığı hem hassas yapıdaki kadın vücuduna hem de üreme becerisine dair detaylı, bazı durumlarda önleyici ve tedavi edici uygulamaların gerçekleştirildiği alanlardır.
Kadın doğum uzmanı tarafından, kadınların ergenlikten başlayarak menopoz dönemine kadarki süreçte, ortaya çıkabilen sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi gerçekleştirilebilmekte, bununla beraber rutin kontroller yapılarak önleyici hekimlik uygulamaları da gerçekleştirilebilmektedir. Kadın hastalıklarına sebep olan enfeksiyonlar başta olmak üzere, adet düzensizliği, kasık ağrısı, jinekolojik kanserlerin en önemli unsuru olan ultrasonografi incelemeleri, PAP Smear testleri, kolposkopi gibi uygulamalar, kadın doğum uzmanı tarafından yapılabilmektedir.
Gebelik ve Yüksek Riskli Hamileliğin Kadın Doğum Uzmanı Tarafından Takibi
Gebelik süreci, kadın vücudundaki bütün yapısal sistemin ve işleyişin değişim gösterdiği, hassas ve önemli bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın vücudu, özellikle üreme becerisi ve genital organları yapısı gereği hassas niteliktedir. Gebelik süreciyle bu hassas yapı, daha da hassas hale gelmekte ve gebelikle birlikte çeşitli sağlık sorunları ya da olumsuz durumlar meydana gelebilmektedir.
Kadın doğum uzmanlığı, anne adayları ve bebeklerin hem heyecanlı hem de oldukça hassas bir süreç olan doğum sürecini en sağlıklı şekilde tamamlayabilmelerini amaçlamaktadır. Bu bakımdan bütün gebelik süreci boyunca önleyici tedavi ve gerekli görülmesi durumunda çeşitli tedavi uygulamaları gerçekleştirilebilmektedir. Kadın doğum uzmanlığınca, doğumun gerçekleşmesine kadar olan süreç temel olarak, ultrason cihazları kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Gebelik sürecinde kadın doğum uzmanlığı tarafından gerçekleştirilmesi gereken testleri; fetal ense kalınlığı ölçümü, ikili test, üçlü test, servikal uzunluk ölçümü, fetal monitörizasyon, şeker tarama testi şeklinde sıralayabilmekteyiz. Bununla beraber, kadın doğum uzmanlığı kapsamında, hamileliğin gelişim durumuna bağlı olarak normal, sezaryen veya epidural anestezi ile doğum seçenekleri de başarılı şekilde gerçekleştirilmektedir.
Gebeliğin yüksek riskli gebelik sınıfına girdiğinin tespit edilmesi durumunda ise, gebelik süresince komplikasyonlara sebep olabilecek olan durumlar başta kadın doğum uzmanlığı olmak üzere, başka branşlardan da destek alınarak takip edilmekte, gerekli görülmesi durumunda hızlı ve etkili müdahaleler gerçekleştirilebilmektedir.
Doğum ve Kadın Doğum Uzmanlığı
Gebelik sürecinin detaylı ve titiz çalışmalar gerçekleştirilerek takip edildiği aşamanın ardından, çok sayıda riski içerisinde barındıran doğum sürecinde de kadın doğum uzmanlığı oldukça önemli bir yere sahiptir.
Hamileliğin gelişim süreci, doğumun hangi yöntemle gerçekleştirileceği konusunda belirleyici nitelikte olmaktadır. Bu doğrultuda gebelik süresince kadın doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilen tetkikler ve periyodik takipler sonucunda; normal, sezaryen ve yeni yeni uygulanmaya başlanan bir yöntem olarak epidural anestezi ile doğum seçenekleri karşımıza çıkabilmektedir.
Kadın doğum uzmanlığınca, bebeklerin ihtiyaç duyduğu bakım, bebeğin sağlığı açısından gerekli kontrol ve tetkikler detaylı şekilde yapılabilmektedir.
Menopoz ve Osteoporoz Durumlarının Kadın Doğum Uzmanı Tarafından Takibi
Menopoz, üreme dönemi gibi doğal ve oldukça hassas bir dönemdir. Kadın doğum uzmanlığınca gerçekleştirilen bilimsel ve etkili uygulamalar, hassas menopoz döneminin sağlıklı ve sorunsuz şekilde tamamlanmasını amaçlamaktadır.
Menopoz genel itibariyle çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilmekte, osteoporoz yani kemik erimesi ise menopoza bağlı bir süreç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bakımdan kadın doğum uzmanlığı, menopoza bağlı olarak ortaya çıkan kemik erimesini önleme temel amacından hareket etmekte, hastalığın ortaya çıkması durumunda ise olumsuz etkilerini en aza indirmeyi hedeflemektedir.
Kadın Doğum Uzmanı ve Jinekolojik Onkoloji Takipleri
Kadın rahminde meydana gelen anormallikler, sorunlar, ortaya çıkabilen jinekolojik kanserler kadın doğum uzmanlığı kapsamında detaylı şekilde ele alınmaktadır.
Kadın doğum uzmanlığı, kadın üreme sistemine ait yüksek riskler meydana getiren kötü huylu oluşumların detaylı şekilde incelendiği ve gerekli durumlarda medikal tedavi yöntemlerinin uygulandığı oluşumlardır.
Tüp Bebek ve Kadın Doğum Uzmanı
Tüp bebek, bebek sahibi olmak açısından en etkili yardımcı tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın doğum uzmanlığına yapılan tüp bebek uygulamaları ile, etkili uygulamalar gerçekleştirilebilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.
Kadın doğum uzmanlığı kapsamında, kadın ve erkek kısırlığının geleneksel tedavileri başta olmak üzere, yardımcı üreme teknikleri olarak; mikroenjeksiyon, embriyo dondurma, cerrahi sperm ve tüp bebek uygulanabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Doğum Sonrası Genital Estetik
Estetik uygulamalar son yıllarda genital bölgede de sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle doğum sonrasında açığa çıkan deformasyonların giderilmesi amacı ile uygulanan işlemler günümüzde doğum sonrası estetik uygulamalar olarak tanımlanmaktadır.
Devamını OkuKısırlık Tedavisinde Aşılama Yöntemi
Kısırlık; tıp literatüründe infertilite olarak tanımlanmaktadır ve çeşitli faktörler nedeni ile yaşanabilmektedir. Bebek sahibi olmayan çiftlerde öncelikle bu nedenler araştırılmakta ve kısırlık nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik tedavi yöntemler
Devamını Okuİdrar Kaçırma Problemi Tedavi Edilebilir mi?
İdrar kaçırma probleminde tanı yöntemleri sonrasında doktor problemin nedeni ile bağlı olarak tedavi yöntemine karar verecektir.
Devamını Oku