Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu son yıllarda oldukça sık görülen; adet düzensizlikleri ile kilo problemlerine neden olan bir hastalıktır. Hormonal nedenler ile açığa çıkan polikistik over sendromuna çevresel ve genetik faktörler de etkilidir. Kısırlık gibi ciddi problemlere yol açabilen bu durumun mutlaka kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.  

Kadın genital sisteminde pek çok problem yaşanabilmektedir. Birbiri ile bağımlı olan sistem organlarında yaşanan herhangi bir problem adet düzensizliğine neden olabilmekte ya da doğurganlığı etkileyebilmektedir. Polikistik over sendromunun erken tanısı ve nitelikli tedavisi bu nedenle oldukça önemlidir. 

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Yumurtalıklarda oluşan, iyi huylu çok sayıda kist oluşumu polikistik over sendromu olarak tanımlanmaktadır. Günlük yaşamda pek çok şikayete yol açan bu problem; yumurtlama düzenini bozmaktadır. Başlıca belirtiler ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;

  • Adet düzensizliği
  • Kiloda artış
  • Tüylenme
  • Sivilce oluşumu
  • Kısırlık
  • Psikolojik problemler 
  • Ses kalınlaşması
  • Cilt lekeleri
  • Memede hassasiyet, büyüme ya da küçülme
  • Saç dökülmesi

Merkezi sinir sistemi, hipofiz bezi, adrenal bezler ve yumurtalıklar arasındaki kusursuz etkileşimin bozulması sonucunda açığa çıkan polikistik over sendromu, tedavi edilmediği sürece yaşam kalitesini önemli derecede bozmaktadır. Kadınların %25’inde görülen bu problemin nedenleri genetik ve çevresel faktörler olarak değerlendirilmektedir. 

Polikistik over sendromlu kadınlar uzun süreli diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar ve uterus kanseri olabilmektedir. Polikistik over sendromu şikayetleri ve gelecekteki sağlık problemleri için düzenli olarak izlenmesi gereken bir hastalıktır.

Polikistik Over Sendromu Nedenleri

Polikistik over sendromunda genellikle genetik faktörler önemli rol oynamaktadır. Ailesinde bu sendromun görülmesi polikistik over riskini arttırmaktadır. Bununla birlikte çevresel ve hormonal faktörler de söz konusu hastalığa neden olabilmektedir. 

İdeal kilonun üzerinde olma ya da obezite durumu insülin dengesizliği yaratmakta ve androjen hormon dengesini bozmaktadır. Bunun sonucunda ise yumurtlama düzeni bozulmakta ve polikistik over sendromu açığa çıkabilmektedir. 

Zararlı ve kimyasal maddelere maruz kalmak da kişide hormon dengesizliğine yol açabilmekte ve bunun sonucunda polikistik over sendromu gözlemlenebilmektedir. 

Polikistik Over Sendromunda Tanı 

Gerek yaşanan şikayetler üzerine doktora başvurulması gerekse de rutin kontroller sırasında polikistik over sendromu teşhis edilebilmektedir. Hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesinin yanı sıra fizik ve jinekolojik mauyene ile birlikte radyolojik görüntülemeler sonucunda poliksitik over sendromu tanısı konulabilmektedir. Bununla birlikte kesin tanı koyabilmek için adetin 3. Gününde uygulanacak kan testi sonucunun; östrojen hormonunun düşük erkeklik hormonlarının yüksek olduğunun tespit edilmesi sonucunda da polikistik over sendromu belirlenebilmektedir.  

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik over sendromu tanısı konulması üzerine tedavi süreci kadın doğum uzmanları ve endokrin uzmanları tarafından belirlenmektedir. Bu süreçte hormon seviyelerinin normal düzeye ulaştırılması amacı ile çeşitli hormon ilaçları kullanılması gerekebilmektedir. Aynı zamanda polikistik over sendromu probleminin tedavisinde beslenme oldukça önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle beslenme düzeni ve diyet programının aksatılmaması da gerekmektedir. 

İnsülin direnci araştırılmalı ve destek tedavi verilmelidir.

Polikistik over sendromunun neden olduğu akne problemi için genellikle doğum kontrol hapları önerilmektedir. Bu süreçte doktor kontrolleri aksatılmaması ve doktorun önerdiği ilaçlar eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. 

Polikistik over sendromunun tedavisinde hastalığın erken teşhisi büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte bebek sahibi olmak isteyen ancak polikistik over sendromu nedeni ile olamayan kadınların bu probleminin tam anlamıyla kontrol alınabileceğini unutmaması gerekmektedir. Rutin jinekolojik kontrollerin aksatılmaması gerek polikistik over sendromu gerekse de diğer hastalıkların erken tanı ve tedavisi açısından oldukça önemlidir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kadıköy Vajinismus Tedavisi

Vajinismus tüm dünyada görülmekte olan cinsel bir problemdir. Cinsel ilişki esnasında korku, ilk gece korkusu ya da cinsel ilişki korkusu olarak tarif edilen bu problem çiftlerin doğru bir şekilde ilişkiye girmesine engel olmaktadır.

Devamını Oku
Jinekolojik Laparoskopinin Avantajları Nelerdir?

Teknolojinin gelişmesi ve bilimsel çalışma alanlarının genişlemesinin sonucunda hastalıkların tanı ve tedavi yöntemlerinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşanmıştır.

Devamını Oku
Kısırlık Tedavisinde Aşılama Yöntemi

Kısırlık; tıp literatüründe infertilite olarak tanımlanmaktadır ve çeşitli faktörler nedeni ile yaşanabilmektedir. Bebek sahibi olmayan çiftlerde öncelikle bu nedenler araştırılmakta ve kısırlık nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik tedavi yöntemler

Devamını Oku