Türkiye’de Cinsellik Kadını Hasta Ediyor
Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle yaygınlaşan cinsel hastalıklar en çok kadınları etkiliyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanmak gerekiyor.
Cinsel İlişki Yaşı Düştü, Hastalıklar Tavan Yaptı!
Türkiye’de cinselliğe giriş yaşının düşmesi ve çok eşliliğin artması, cinsel hastalıklarda patlama yaşanmasına neden oldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aykut Coşkun konu ile ilgili olarak: Korunmasız cinsel ilişki ile kadınlar; “HIV (AIDS), HPV (genital siğiller ve rahim ağzı kanseri virüsü), herpes (genital uçuk), frengi- sifiliz, hepatit B, gonore (bel soğukluğu), şankroid(yumuşak yara), granüloma inguinale, mikoplazma, üreoplazma, klamidya, molluskum, kasık biti ve uyuz gibi birçok bulaşıcı enfeksiyon ile karşı karşıyadır.
Bu enfeksiyonların hepsi cinsel ilişki ile geçmekte olup, kronik pelvik enfeksiyonlardan kronik pelvik ağrıya, kısırlıktan, rahim ağzı, vajina ve vulva kanserine, hepatit B virüsü ile karaciğer sirozuna kadar giden sistemik hastalıklara, HIV virüsü ile AIDS’e neden olmaktadır. Ayrıca bu enfeksiyon ajanları ile etkilenmiş kadınlar, aktif bulaştırıcı rolü de üstlenmektedirler. Erkeklerde ise; genital siğil, penis kanseri, kronik prostat iltihabı ve sistemik hastalıklara yine Hepatit’e ve AIDS’e sebep olmaktadır.
[quick-content]
Bebekler Hasta Doğuyor
En çarpıcı nokta ise yeni doğan enfeksiyonlarıdır. Enfekte kadınların vajinal doğum ile dünyaya gelen bebeklerinde; vücutlarının değişik bölgelerinde frengi, siğil, uçukla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca tüm doğum şekillerinde ise sistemik enfeksiyonlara maruz kalmaktadırlar.” dedi.
Op. Dr. Aykut Coşkun sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde prezervatif sadece doğum kontrolü için kullanılan bir malzeme olmaktan çıkmalı gerçek amacının cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların önlenmesi olduğu benimsenmelidir.”
Prezervatif Kullanımı Teşvik Edilmeli
Safex Genel Müdürü Harun Piltan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada: Korunmasız ilişkilerde erkeklere oranla kadınlar çok daha fazla zarar görmektedir. Safex Türkiye olarak, özellikle kadınlarımızı korunmasız ilişkilerin zararları konusunda bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada sadece bizim çabamız yeterli değil elbette. Sağlık Bakanlığı ve ilgili bakanlıkların cinsel hastalıklar konusunda ciddi önlemler alması gerekiyor. Çünkü bu hastalıkların faturası sonuçta devletimizin kurumlarına kesiliyor.
Prezervatif kullanma bilincinin mutlaka oluşturulması ve bunun sadece bir gebelikten korunma aracı olmadığı, AIDS başta olmak üzere cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açacak ve yaşam kalitesini düşürecek bir çok hastalığa karşı en iyi korunma yöntemi olduğu iyi anlatılmalı. Prezervatifin bir kalite standartı olmalı, Avrupa normlarına uygunluğu denetlenmeli ve ulaşabilirliği kolaylaştırılmalı. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi otellerde prezervatif bulundurulması teşvik edilmeli. Ülkemiz prezervatif kullanımında Avrupa ortalamasının çok altında kalmaktadır. Bu konuda yaygın olarak bilgilendirme çalışmaları yapılarak, vatandaşlarımızın prezervatif kullanım alışkanlığı kazanması sağlanmalı. Bir dönem bakanlığımız bir bilgilendirme çalışması yapmıştı ancak bu çalışmanın devamı gelmedi.
Toplumumuz hala prezervatif satın alırken utanıp sıkılıyor. İşin ilginç yanı prezervatif satın alana farklı gözle bakılıyor. Artık bunların aşılması gerekiyor.
Prezervatif kullanımı konusunda sosyal bilinç oluşturulabilmesi için Safex Türkiye olarak bakanlığımıza ve sivil toplum kuruluşlarına elimizden gelen desteği vermeye hazırız.” dedi.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Histeroskopi Sonrası İyileşme Süreci
Rahim içinin, rahim ağzı(serviks) kanalı yoluyla direk endoskopik olarak incelenmesi, gereğinde biyopsi alınması veya cerrahi girişimde bulunulmasına imkan veren, kompleks olmayan yöntemin adıdır.
Devamını OkuCinsel Sağlık İçin Genital Hijyen Şart
Günümüzde pek çok kadının ortak sorunu; vajinal akıntılar, idrar yolları rahatsızlıkları ve cinsel ilişki sırasında yaşanan ağrılardır.
Devamını OkuTanısal ve Operatif Histeroskopi Nedir?
Tanısal histeroskopi polip, myom, yapışıklık, septum gibi patolojilerin izlenerek tanı koyulması amacı ile uygulanan bir yöntemdir.
Devamını Oku