Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile tanı ve tedavi yöntemlerinde büyük gelişmeler yaşanmış ve bu süreç çok daha konforlu hale gelmiştir. Bununla birlikte özellikle jinekoloji alanında da özellikle rahim içerisi ve rahim ağzının ayrıntılı bir şekilde kontrol edilmesi ve izlenmesi için histeroskopi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi; jinekoloji alanında kullanılan; rahim içerisini ve rahim ağzını vajinal yoldan muayene edilmesini sağlayan teknolojik özellikli bir cihazdır. Bu cihaz hem tanı hem de tedavi amacıyla kullanılabikmektedir. Genellikle doğum ya da kürtaj sonrasında rahim içerisini kontrol etmede kullanılan histeroskopi, aynı zamanda doğumsal problemlerin tedavisinde de kullanılmaktadır.
Histeroskopi uygulaması jinekoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilmekte ve gerektiği durumlarda bu işlem sırasında hastaya lokal ya da genel anestezi uygulaması da yapılabilmmektedir.
İçindekiler
Histeroskopi Neden Yapılır?
Histeroskopi jinekolojik muayene sırasında rahim içerisinde bulunan problemlerin tespiti, rahim içerisinde genellikle doğumsal anomalilerin tedavisi amacı ile uygulanmaktadır.
Histeroskopi uygulamasına ihtiyaç duyulacak faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Rahim içerisindeki doğumsal anomaliler
- Submukoz myomlar
- Polipler
- Anormal yaşanan vajinal kanamalar
- Rahim içerisinde yapışıklıkları açılması
- Rahim içerisindeki septumların değerlendirilmesi
Histeroskopi Kimlere Uygulanır?
Histeroskopi yöntemi için uygun olan kişiler şu şekilde sıralanmaktadır;
- Rahim İçi Yapışıklık: Kadınlarda sıkça rastlanan kadın hastalıklarının başında Asherman sendromu yani rahim içi yapışıklık gelmektedir. Birtakım operasyonlardan sonra rahim içinde yapışıklık meydana gelir. Histeroskopi ile rahim içinde var olan yapışıklık giderilerek, kadınların yeniden adet görmesi veya hamile kalması sağlanabilmektedir.
- Spiral Çıkartma: Gebe kalmayı engelleyen spiraller, bazen bulunduğu yerden kolayca çıkarılamayabilinir. Bu durumlarda ise Histeroskopi yönteminden yardım alınarak rahim içinde kaybolan spiraller kolaylıkla çıkartılır.
- Fazla Kanama: Kadınların bir kısmında, adet döneminde normalden fazla kanama olduğu gözlenmektedir. Histeroskopi yöntemi ile bu durumun nedeni araştırılır ve tedavi şekli doğru bir şekilde belirlenir.
- Polip ve Myom: Histeroskopi ile gerçekleştirilen işlemler arasında, rahim içinde büyüyen myomların alınması bulunmaktadır. Bunun yanı sıra rahim içinde bulunan poliplerin alınarak, iyi veya kötü huylu olduklarının araştırılması işlemi içinde sıkça kullanılmaktadır.
- Kısırlık: Anne olmak isteyen ama hamile kalamayan kadınlarda, sıkça tercih edilen tanı koyma yöntemi Tanısal Histeroskopidir. Bu sayede, rahimde gebe kalmaya engel olan sorunlar tespit edilerek tedavileri yapılır ve hamile kalmaya engel sorunlar ortadan kaldırılır.
- Tekrarlıyan Düşükler: Hamile kalabilen fakat ilk aylarda bebeğini düşüren kadınlarda, sorunun nedenini araştırmak için Histeroskopiden yardım alınmaktadır.
- Tekrarlıyan Tüpbebek Başarısızlığı: Bu durumda da histeroskopiden faydalanılmaktadır.
- Operatif Histeroskopi: Histeroskopi ile tanısı konulmuş hastalıkların tedavi edilmesi de mümkün olmaktadır. Özellikle rahim içi yapışıklık, polipler, myomlar, rahim içine ikiye bölen septumlar ve ablasyon uygulaması için histeroskopiden yardım alınmaktadır. Tüm bu rahatsızlıkların tedavisi Histeroskopi ile kesin bir şekilde yapılabilmektedir.
Histeroskopi Nasıl Uygulanır?
Histeroskopi işlemi tanısal ve operatif olarak iki farklı amaç ve iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Bu uygulamalar sırasında hasta muayene masasına yatırılarak rahim ağzı genişletilir. Bu işlem sırasında kullanılan ekipmanların ve uygulamanın gerçekleştirileceği kliniğin sterilizasyonunun nitelikli bir şekilde oluşturulması gerekmektedir. Böylece herhangi bir enfeksiyon durumu önlenebilmektedir.
Histeroskopi rahmin içine servikal kanal yolu ile gönderilir ve bu sırada rahim boşluğuna görüntülemeye yardımcı olacak özel sıvı ve karbondioksit verilmektedir. Rahim kanaması olan kadınlarda, rahimde anatomik bozukluğu bulunan kadınlarda bu inceleme uygulanarak tanı konulabilmektedir. Aynı zamanda rahim içerisinde problemlerin tedavisi sırasında da operatif histeroskopi uygulaması gerçekleştirilmektedir.
Histeroskopi Ameliyatı
Histeroskopi operatif amaç ile uygulandığında bu işlem ameliyathanede uygulanmaktadır. Genel anestezi altında gerçekleştirilen histeroskopi ameliyatı oldukça riskli bir uygulamadır. Bu nedenle mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından nitelikli cihazlar ile uygulanmalıdır
Histeroskopi ameliyatının risk faktörleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- İşlem sırasında rahim içerisinde verilen sıvının ve karbondioksit gazının alerjik reaksiyona neden olması
- Rahim içerisinde yırtılmalara ya da travmalara sebep olunması
- Anesteziye bağlı oluşabilecek problemler
- Akciğerlerde sıvı birikmesi
- Solunum problemleri yaşanması
Histeroskopi Ameliyatı Öncesi
Histeroskopi uygulaması için en doğru zaman adet bitiminin hemen sonrasıdır. İşlem öncesinde, doktor tarafından istenen tetkiklerin doğru bir şekilde yapılması gerekir. İşlem yapılacağı gün hastanın aç ve susuz olması istenmektedir. İşlem sırasında rahim ağzının kolay açılabilmesi için, işlemden 2-3 saat önce vajinaya ilaç konulması veya bir gece önceden ilaç içmesi gerekebilmektedir. Bu gerekli görülen hastalara, doktor tarafından bildirilen bir durumdur. Histeroskopi işlemi toplamda 10-30 dakika süren bir işlemdir. İşlem sırasında hekimin ve hastanın ortak tercihine göre lokal veya genel anestezi tercih edilmektedir. Fakat genellikle hafif genel anestezi bu işlem için tercih edilir. İşlem sonrasında kişilerde hafif ağrı, kanama ve sık idrara çıkma durumu oldukça normal kabul edilir. Histeroskopi işlemi sırasında, rahim dışının da gözlenmesi ve tedavi edilmesi gerekiyor ise Laparoskopi işlemi de uygulanabilmektedir. Laparoskopi işlemi, özel trokar yardımıyla karından küçük delikler açılarak içeriye gaz verilmesi ve karın içinin net bir şekilde gözlenmesidir.
Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Bakım
Jinekolojik problemlerin tanı ve tedavisinde başvurulan histeroskopi uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Vajinal akıntı olması normal karşılanmaktadır. Ancak kesik kesik yapıda ve kötü kokulu vajinal akıntı olduğu durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
- Genital hijyene maksimum derecede önem verilmeli, umumi alanlarda dikkatli davranılmalıdır.
- Ağrı kontrolü, doktorun önerdiği ağrı kesiciler ile sağlanmalıdır.
- Uygulama sonrasında birkaç gün içerisinde hasta günlük yaşamına dönebilmektedir.
- İyileşme sürecinde cinsel ilişki yaşanmamalıdır.
- Doktorunuz hormon tedavisine başladı ise ilaç kullanımı aksatılmamalıdır.
Histeroskopi uygulamasında da diğer uygulamalarda olduğu gibi doktor ve klinik seçimi büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle alanında uzman bir doktor ve sterilizasyonu tamamlanmış bir klinik tercih edilmelidir.
Histeroskopi Sıkça Sorulan Sorular
Histeroskopi Nedir?
Kadın sağlığı alanında kullanılan tanı ve tedavi yöntemi olan histerosopi; günümüzde oldukça güvenilir ve konforlu bir şekilde sıkça uygulanmaktadır. Vajina girişinden rahme ulaştırılan hisreskopi cihazı ile rahim içinin ve yumurtalıkların durumu kontrol edilmektedir. Aynı zamanda bu bölgelerde ihtiyaç duyulan cerrahi uygulamalar da histeroskopi yöntemi ile uygulanabilmektedir.
Klinik Histeroskopi Nedir?
Tanısal histeroskopi olarak da adlandırılan bu yöntem ile rahim içerisinde bulunan anatomik ve yapısal problemlerin tanısı konulabilmektedir. Klinik histeroskopi yöntemi günümüzde anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilmektedir.
Operatif Histerokopi Nedir?
Histeroskopi yönteminin cerrahi müdahaleler sırasında kullanılmasına operatif histeroskopi denilmektedir. Bu yöntem ameliyathanede gerçekleştirilmekte ve anestezi uygulaması altında yapılmaktadır. Operatif histeroskopi günümüz teknolojik imkanları ile oldukça güvenilir şekilde uygulanabilmektedir.
Histeroskopi ile Hangi Hastalıklara Tanı Konulur?
Histeroskopi yönteminin tanı yöntemi olarak kullanılmasında teşhis edilen problemler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Rahim içerisinin doğumsal anomalileri
- Tüplerin durumu
- Kürtaj sonrası kontroller
- Rahim içerisinde uygulanan ameliyatlar sonrası kontroller
- Rahim ağzı anomalilerin teşhisi
Histeroskopi ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?
Histeroskopi yöntemi ile ameliyat edilen hastalıklar şu şekilde tedavi edilebilmektedir;
- rahim içerisindeki myomların alınması
- rahim içerisindeki poliplerin alınması
- rahim içerisindeki doğumsal anomalilerin düzeltilmesi
- yaşanan anormal kanamaların tedavisi
- rahim içerisinde bulunan septum ya da yapışıklık gibi problemlerin giderilmesi
Histeroskopi Sonrası Ağrı Olur mu?
Tanısal histeroskopi yöntemi klinik ortamında gerçekleştirilmektedir. Ve bu işlem sonrasında ağrı düzeyi minimum şekilde hissedilmektedir. Bununla birlikte operatif histeroskopi de işlem sonrasında ağrı kontrolünün sağlanması amacı ile doktor ilaç kullanılmasını önermektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Vajinismus genç kızın ilişki esnasında kendini istemsiz olarak kasması, erkeği reddetmesi ve ilişkiy
Laparoskopi uygulaması tıp alanında birçok farklı hastalığın tanı ve tedavisinde uygulanmaktadır. An
Tüp bebek tedavisinin çıkış sebebi doğal yollardan diğer üreme teknikleriyle çocuk sahibi olamayanla