laparoskopi

Kadın anatomisi erkek anatomisine oranla oldukça karmaşık bir yapıdadır. Üreme sürecinin yaşanması ve bebeğin anne vücudunda gelişmesi için kadın üreme organları kusursuz bir şekilde yaratılmıştır. Ancak bazı durumlarda rahim içi, rahim ağzı, tüpler ya da yumurtalıklarda birtakım problemler yaşanabilmektedir.

Bu problemlerin tanı ve tedavisi ise günümüzde oldukça konforlu bir şekilde uygulanmaktadır. Bu uygulamalardan biri de laparoskopidir.

Laparoskopi İşlemi Nedir?

Laparoskopi son yıllarda açık ameliyata tercih edilen ve sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Genellikle karın bölgesinde bulunan problemlerin tedavisi amacıyla başvurulan laparoskopi; göbek bölgesinde küçük delikler açılarak uygulama yapılacak bölgeye girilen bir cerrahi işlemdir. Bu işlemin uygulaması süreci ise ayrıntılı bir tanı ve tetkik sürecinden sonra hastanın ameliyathaneye alınması ve sonrasında karın bölgesinde küçük delikler açılarak bölgeye görüntüleme işlemine yardımcı olması açısından karbondioksit gazı ve özel sıvılar verilmesi ile uygulanmaktadır.

Son yıllarda kadın kaynaklı kısırlık probleminin oranında artış gözlemlenmektedir. Bu problemin tanı ve tedavisinde de uygulanan laparoskopi; halk arasında kansız ameliyat olarak tanımlanmaktadır.

Nasıl Uygulanır?

Laparoskopi uygulaması tıp alanında birçok farklı hastalığın tanı ve tedavisinde uygulanmaktadır. Ancak çoğunlukla kadın hastalıklarında ihtiyaç duyulmaktadır.

Laparoskopi uygulamasına kadın hastalıkları alanında ihtiyaç duyulduğu problemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Rahim içerisinde bulunan yapışıklıklar

- Rahim içerisinde bulunan myomlar

- Tekrarlayan düşükler

- Dış gebelik

- Yumurtalıklarda bulunan anatomik problemler

- Endometriozis gibi problemlerdir.

Laparoskopi uygulaması genellikle kısırlık tedavisinde gerçekleştirilmekle birlikte; kısırlık nedenini değerlendirmek ve kısırlığa neden olan faktörleri tedavi etmek amacı ile de uygulanmaktadır. Aynı zamanda rahimin alınmasını gerektiren durumlarda ve kanser tedavilerinde de sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır.

Niçin Uygulanır?

Laparoskopi uygulaması öncesinde gerekli muayene ve tetkik süreci yaşanmaktadır. Doktor hastanın şikayetleri üzerine gerek ultrasonografi gerekse histeroskopi işlemi uygulanarak problemlerin tanı ve derecelendirilmesi gerçekleştirmektedir. Yaşanılan problem cerrahi bir müdahale gerektiriyor ve problem ile hasta laparoskopi işlemi için uygunsa tercih edilmektedir.

Laparoskopi uygulaması gerektiren problemler şu şekildedir;

- Endometriozis probleminde

- Tüp bağlama işlemlerinde

- Pelviste görülen abse durumlarında

- Rahmin alınması gerektiği durumlarda

- Dış gebelik durumlarında

- Onkolojik durumlarda

Laparoskopi Kimler için Uygundur?

Laparoskopi uygulaması için hasta seçimi oldukça önemlidir. Fizyolojik uygunluk bu işlemin başarılı bir şekilde sonuç vermesinde etkendir. Laparoskopi işlemi; aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olmayan kişilerde uygulanabilmektedir. Aynı zamanda herhangi bir akciğer problemi yaşamayan hastalara da uygulanabilmektedir. Böylece uygulama yapılacak bölgeye verilen karbondioksit gazı herhangi bir risk faktörü oluşturmayacaktır.

Avantajları Nelerdir?

Bilimsel çalışmalar ve ileri teknolojinin sağladığı; güvenilir ve konforlu bir yöntem olan laparoskopik cerrahi, klasik ameliyatlara oranla birçok avantaj barındırmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Hem hasta hem de doktor için uygulama süreci konforludur. 

- İyileşme süreci konforlu ve kısa bir sürede yaşanmaktadır. 

- Hasta kısa sürede ayağa kalkabilmekte ve günlük yaşama dönebilmektedir. 

- Yara ve dikiş izi minimum düzeydedir bu nedenle uygulama sonrasında kozmetik problemler yaşanmamaktadır. 

Laparoskopik cerrahi günümüzde özellikle kadın hastalıkları alanında birçok problemin tedavisinde güvenilir bir şekilde uygulanmaktadır.

Laparoskopi Sıkça Sorulan Sorular

Laparoskopi nedir?

Son yıllarda cerrahi uygulamalarda sıklıkla başvurulan laparoskopi yöntemi; karın bölgesinde bulunan problemlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Jinekoloji alanında ise rahim içerisinde bulunan anomalilerin tedavisinde uygulanmaktadır. 

Laparoskopi hangi problemlerde uygulanır?

Laparoskopi yönteminin jinekoloji alanında sıklıkla uygulandığı problemler şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Rahim içerisinde bulunan doğumsal anomaliler

- Dış gebelik 

- Düşük yaşanması ve bu durumun tekrarlanması

- Yumurtalıkların anatomik problemleri

- Rahim içi yapışıklıkları

Laparoskopi nasıl uygulanır?

Laparoskopi yöntemi; karında küçük delikler açılarak uygulanmaktadır. Kapalı bir cerrahi yöntem olan laparoskopik ameliyatlar; genel anestezi altında ve görüntüleme tekniklerinden faydalanılarak uygulanmaktadır. 

Laparoskopi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Laparoskopi yöntemi ile tedavi olacak kişilerin doktor seçimlerini özenli bir şekilde yapmaları gerekmektedir. Bununla birlikte herhangi bir anormal kanama ya da enfeksiyon risklerine karşın gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Laparoskopi uygulaması sonrasında doktorun önerilerine eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır. 

Laparoskopi kimlerde uygulanmamalıdır? 

Aşırı zayıf ve aşırı kilolu olan hastalarda laparoskopi yönteminin başarı oranı düşüktür.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

vajina-beyazlatma
Laparoskopik-cerrahi
Vajinismus-tedavisi