Laparoskopik Cerrahi

Teknolojinin gelişmesi ile tanı ve tedavi yöntemlerinde büyük gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişmelerin en önemlilerinden biri de laparoskopik cerrahidir. Halk arasında kansız ameliyat olarak tanımlanan laparoskopik cerrahi; açık ameliyata oranla çok daha az riskli bir süreç sağlamaktadır.

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik cerrahi genellikle karın bölgesinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Büyük kesiler açılmadan uygulanan bu yöntem hem hasta hem de uygulayıcı doktor açısından oldukça konforludur.

Aynı zamanda açık ameliyata oranla risk faktörleri de daha az olan laparoskopik cerrahi genellikle rahim içerisinde bulunan problemlerin tedavisinde uygulanmaktadır. Karın içerisi aydınlatılarak ve karbondioksit gazı verilerek gerçekleştirilen bu yöntem halk arasında kansız, kapalı ya da bıçaksız ameliyat olarak da tanımlanmaktadır.

Nasıl Uygulanır?

Teknolojik imkanlardan faydalanılarak uygulanan laparoskopik ameliyatlarda hasta ayrıntılı bir şekilde muayene edildikten, gerekli tetkik ve testler uygulandıktan sonra ameliyata hazırlanmaktadır. Ameliyat sırasında tedavi edilecek bölgeye küçük delikler açılarak karın boşluğuna karbondioksit gazı ve özel bir sıvı verilmektedir. Böylece karın içerisi konforlu bir şekilde aydınlatılacak ve kolay bir şekilde işlem gerçekleştirilecektir.

Bu süreçte karın içi özel cihazlar ile aydınlatılmakta ve açılan deliklerden cerrahi ekipmanlar ile girilmektedir. Laparsokopik cerrahi yöntemi halk arasında; kapalı ameliyat, kansız ameliyat ya da bıçaksız ameliyat olarak tanımlanmaktadır.

Faydaları Nelerdir?

Laparoskopik cerrahi açık ameliyata oranla birçok avantaj barındırmaktadır. Bu avantajlar kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Ameliyatta büyük kesiler açılmamaktadır. Bu nedenle iyileşme süreci oldukça kısadır.

- Kanama ve enfeksiyona bağlı problemler yaşanmamaktadır.

- Açık ameliyata göre daha az oranda dokuya zarar verilmesi sebebi ile iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.

- Ameliyat sonrasında hissedilen ağrı ve hissi klasik ameliyat biçimine göre çok daha azdır.

- Uygulama sonrasında hastanede kalış süresi kısadır.

Laparoskopik cerrahi yönteminin gerçekleştirilmesinin doğru olmadığı kişiler ise; aşırı kilolu ya da aşırı zayıf kişilerdir. Bu nedenle laparoskopik yöntemler ile tedavi olacak olan hastaların ideal kilolarında olmaları gerekmektedir.

Laparoskopik Cerrahide Son Gelişmeler

Günümüzde tüm tanı ve tedavi yöntemleri geliştiği gibi laparoskopik tedavide de gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler hem doktor hem de hasta için çok daha konforlu bir süreç sağlamaktadır.

Laparoskopik cerrahideki son gelişmeler şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Robotik cerrahi

- Notes

- Sils

Laparoskopik Cerrahisi Sıkça Sorulan Sorular

Laparoskopik Cerrahinin Tanımı?

Karın bölgesinde uygulanacak olan cerrahi müdahalelerin günümüz teknik imkanları ile çok daha konforlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bir yöntem olarak laparoskopik cerrahi; kapalı ameliyat yöntemidir. Karın bölgesinde açılan delikler yardımı ile işlemin gerçekleştirilmesi ve aynı zamanda görüntüleme tekniklerinden de faydalanılması ameliyat ile tedaviyi sürecini çok daha güvenilir bir hale getirmiştir. 

Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Uygulanır?

Laparoskopik cerrahi özellikle karın bölgesinde gerçekleştirilecek olan ameliyatlarda uygulanmaktadır. Bu hastalıklar şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Mide hastalıkları (reflü gibi)

- Safra kesesi ameliyatları

- Apandisit ameliyatları

- Obezite tedavisinde uygulanan ameliyatlar

- Rahim içi ameliyatları

Laparoskopik Cerrahi Yönteminin Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik cerrahi açık ameliyat tekniklerine göre çok daha avnatjlıdır. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;

- Küçük kesiler açılmaktadır. Böylece kanama ve enfeksiyon riski azdır. 

- Doku hasarı minimum düzeyde görülmektedir.

- Hastanede kalış süresi kısadır. 

- İyileşme süreci konforludur. 

Laparoskopik Cerrahi Yöntemi Riskli Bir Uygulama mıdır?

Laparoskopik cerrahi alanında uzman doktorlar tarafından uygulandığında herhangi bir risk faktörü bulunmamaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Lazerle-vajina-daraltma
İstanbul-histeroskopi
idrar kaçırma