Kadın üreme hücreleri olan yumurtaların belli bir süre iğne ve ilaç kullanarak istenilen boyut ve sayıya geldikten sonra vajinal ultrasonografi eşliğinde genel veya lokal anestezi altında vücut dışına alınıp laboratuvar ortamında ve erkek üreme hücreleri olan spermlerle biraraya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecinidir.
Döllenen yumurtalar bölünmeye başlayıp, embriyo haline gelir. 1. Günde 2 , 2. günde 4, 3. Günde 8 hücreli hale gelir. 4. Gün kompakt, 5. Gün ise blastokist haline gelir. Embriyo sayısı ve kalitesine göre 2 ile 5. Gün arası anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra elde edilen gebeliğin doğal yollarla oluşan gebeliklerden farkı kalmaz. Doğal gebelikten farkı dölleme işleminin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtaların anne rahmine tekrar geri yerleştirilmesidir.
Günümüzde dölleme işlemleri embriyologlar tarafından uygulanmakta olup, genellikle mikroskop altında spermin direkt yumurtaya yerleştirilme yöntemi olan mikroenjeksiyon ile yapılır. Bu işlemde döllenme başarısı klasik tüp bebek tedavisine göre daha başarılıdır.
İçindekiler
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kısırlık tedavisinde günümüzde birçok çift tarafından başvurulan yöntem olan tüp bebek tedavisi; normal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanabilmektedir. Kadından alınan yumurta hücresi ile erkekten alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında birleşmesi sağlanmaktadır. Bu süreçte anne adayının rahmi gebelik için hazırlanmaktadır. Birtakım ilaç ve iğneler kullanması gerekebilmektedir.
Tüp bebek tedavisi sürecinde aynı zamanda anne ve baba adayının birbirleri arasındaki iletişimin güçlü kılınması gerekmektedir. Öyle ki tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen önemli faktörlerden biri de anne ve baba adayının psikolojik durumlarıdır.
Kimlere Uygulanır?
Feminart Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek kliniğimize başvuran hastaların %70 kadarı çocuk istemi veya direkt tüp bebek tedavisi için gelirler. Tüp bebek tedavisinin çıkış sebebi doğal yollardan diğer üreme teknikleriyle çocuk sahibi olamayanları çocuk sahibi yapmaktır. Tüp bebek kadına bağlı sebeplerden, erkeğe bağlı sebeplerden, çoklu sebeplerden veya sebebi bulunamayan gruplara ayrılır.
Kadına bağlı sebepler başlıca; Tüplerin tıkalı olması, ileri yaş, yumurta rezervinde azalma, polikistik over, geçirilmiş rahim, yumurtalık veya karın içi ameliyatlardır.
Erkeğe bağlı sebepler başlıca; Sperm sayısında, hareketliliğinde düşüklük, bozuk morfoloji veya azospermi dediğimiz sperm yokluğudur.
Tüm tetkikler normal olup, üç kez İUİ(aşılama) sonrası gebe kalamayan hastalarda tüp bebek tedavisine geçilir.
Kaç Gün Sürer?
Günümüz teknolojisinde yeni gelişen ilaçlar sayesinde, adetin ikinci günü başlanan ve yaklaşık 10-12 gün süren enjeksiyonlardan sonra anestezi altında OPU dediğimiz yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Aynı gün eşten alınan spermler ile mikroenjeksiyon işlemi gerçekleştirilir. İşlem sonrasında döllenen yumurtalar embriyo haline gelir.
Embriyo sayı ve kalitesine göre transfer(anne rahmine yerleştirme) iki ile beşinci günler arasında yapılır. Gebelik test tarihi ise transfer tarihinden 12 gün sonradır.
Tüp Bebek Tedavisine Hazırlık
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce gerek tedavi sürecine gerekse de gebelik sürecine nitelikli bir şekilde hazırlanılması için birtakım noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Alkol ve sigara tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Zayıflamak için diyet yapılıyorsa diyet programı bırakılmalıdır.
- Folik asit ve benzeri mineral / vitamin takviyeleri alınmalıdır.
- Stresten uzak durulmalıdır.
- Genel sağlık durumunun korunması için gerekli önlemler alınmalıdır.
- Sağlıklı bir şekilde beslenilmelidir.
Gerek anne sağlığını gerekse de bebeğin sağlığını korumak adına sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmeli, çiftler arasındaki bağ daha da güçlendirilmelidir.
Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Karar Verilmelidir?
Tüp bebek tedavisi günümüzde genellikle kısırlık problemi yaşayan çiftlerin başvurduğu bir yöntem olmakla birlikte; ileri yaşta olan çiftlerin de sıklıkla başvurduğu bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tüp bebek tedavisine aşağıdaki durumlarda başvurulabilmektedir;
- Kısırlık problemi yaşanıyorsa
- Cinsel hastalık geçmişi bulunuyorsa
- Spiral kullanılmışsa
- Yumurtalık kisti bulunuyorsa
- Fallop tüpleri kapalı ise
- Adet düzensizliği bulunuyorsa
Yukarıdaki durumlarda normal yollar ile gebelik şansı büyük oranda düşmektedir. Bu nedenle aşılama ve tüp bebek tedavisi gibi yöntemlere başvurularak gebelik şansı arttırılmaktadır. Aşılama tedavisine oranla tüp bebek tedavisinin başarı oranı oldukça fazladır.
Sıkça Sorulan Sorular
Tüp Bebek Nedir?
Kısırlık probleminde en sık uygulanan tedavi yöntemi tüp bebek yöntemidir. 1 yıl boyunca korunmasız bir şekilde denemelerine rağmen bebek sahibi olamayan çiftlere kısırlık teşhisi konulmakta ve tedavi planlaması yapılmaktadır. Tüplerin kapalı olması durumunda daha çok başvurulan tüp bebek yöntemi diğer kısırlık nedenlerinde de günümüzde tercih edilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Tüp bebek tedavisine başlama zamanını elbette tedavi sürecini yürüten doktor karar vermektedir. Tüp bebek ile gelişen gebelik durumlarının öncesinde elbette daha özenli bir hazırlık gerekmektedir. Kısırlık teşhisi sonrasında ve kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi ile birlikte tüp bebek tedavisinin planlanmasına başlanmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisi Başarı Oranını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Tüp bebe tedavisinde tedavinin başarı oranını etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Sağlıklı beslenme
- Stresten uzak yaşam tarzı
- Zararlı maddelerden uzaklaşma
- Gebelik sürecini olumsuz etkileyecek faktörlerin önüne geçme
Tüp Bebek Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde doğuma kadar olan süreçte anne adayının ve bebeğin sağlığının korunmasında dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Düşük ve erken doğum riskine karşı doktor kontrolünde önlemler alınmalıdır.
- Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Sigara ve alkol tüketilmemelidir.
- İlaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
- Ağır sporlar yapmaktan kaçınılmalıdır.
Tüp Bebek ile Dünyaya Gelen Çocuklar Sağlık Sorunu Yaşar mı?
Tüp bebek tedavisi sonrasında dünyay gelen bebekler ile normal yollardan doğan bebekler arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu nedenle her iki durumda da gebelik sürecinde maksimum dikkatli ve özenli bir süreç yaşamak gerekmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile tanı ve tedavi yöntemlerinde büyük gelişmeler yaşanmış ve bu sü
Kısırlık; 35 yaş altı son 1 yıl, 35 yaş üstü son 6 ay içerisinde korunmasız periodik bir şekilde den
Laparoskopi uygulaması tıp alanında birçok farklı hastalığın tanı ve tedavisinde uygulanmaktadır. An