Kısırlık; 35 yaş altı son 1 yıl, 35 yaş üstü son 6 ay içerisinde korunmasız periodik bir şekilde denenmesine rağmen gebelik durumunun teşhis edilememesi olarak tanımlanmaktadır. Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Kadında Kısırlık Nedenleri
Kadın fizyolojisi erkek fizyolojisinden daha karmaşık bir yapıdadır. Özellikle genital sistem organları, gebelik ve doğum süreçlerinde sağlıklı bir süreç yaşanması için kusursuz bir şekilde tasarlanmıştır. Ancak bazı kadınlarda birtakım problemler gebelik oluşumunun önüne geçebilmektedir. Bu nedenler aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Fallop tüplerinin doğumsal veya edinsel nedenler ile kapalı olması
- Yumurtalıklarda oluşan kistler ya da polipler
- Rahim anatomisindeki doğumsal bozukluklar (rahimde perde, çift rahim gibi) ya da sonradan gelişen problemler (rahim içi yapışıklıklar gibi)
- Rahim ağzında polip ya da çeşitli kistlerin oluşumu (spermin yumurtalıklara ulaşmasını engelleyebilmektedir)
- Tiroid, Polikistik over gibi hormon bozuklukları
- İleri yaş
- Diabet
- Genetik faktörler
- Fazla kilo
- Sağlıksız yaşam tarzı
Kadında kısırlık nedenlerinin araştırılmasında uygulanacak birtakım muayene ve testler bulunmaktadır. Ayrıntılı bir jinekolojik muayene, hormon testleri ve ultrasonografi, rahim filmi gibi radyolojik görüntülemeler ile genital sistemin incelenmesi sonucunda kısırlığa neden olan faktörler belirlenmekte ve tespit edilen problemlerin giderilmesi amacı ile çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Öyle ki nedenlerin ortadan kaldırılması sonucunda doğal yollar ile gebe kalınabilmektedir.
Erkekte Kısırlık Nedenleri
Erkeklerde kısırlık nedenleri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
- Sperm yokluğu
- Sperm sayısının, kalitesinin ya da hareketliliğinin yetersiz olması
- Tütün ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar
- Hormonal nedenler
- Genetik faktörler
- İnmemiş testis ya da hipospadias gibi durumlar
- Varikosel
- Sperm kanallarında tıkanıklıkların varlığı
Erkeklerde kısırlığa neden olan faktörlerin varlığı da kadınlardaki gibi tedavi edilebilmekte ve gebelik şansı arttırılabilmektedir. Erkeklerde spermlerin değerlendirilmesinde spermiyogram olarak tanımlanan test uygulanmaktadır. Aynı zamanda hormonal ve genetik durumun incelenmesi amacı ile çeşitli kan testlerine ihtiyaç duyulabilmektedir.
Kısırlık Probleminin Tanısı
Bebek sahibi olmak isteyen ancak korunmasız bir şekilde denedikleri halde son 1 yılda gebelik teşhis edilemeyen çiftlerin ertelemeden alanında uzman hekimlere başvurması gerekmektedir. Bu noktada gebelik oluşumunda yaş faktörünün de göz önünde bulundurulması önemlidir. Daha önce de belirtildiği gibi kadın ve erkekte kısırlığa neden olan faktörler ve bu faktörlerin ortadan kaldırılabilmesi için uygulanması gereken tedavi yöntemleri farklıdır. Bu süreçte çiftlerin birbirlerine psikolojik açıdan destek olmaları ve stres faktörlerinden uzak kalmaları gebelik şansını arttıran faktörler arasındadır.
Kısırlık Tedavisinde Aşılama Yöntemi
Kısırlık tedavisinde aşılama yöntemi uygulanarak pek çok çift günümüzde bebek sahibi olabilmektedir. Aşılama yöntemine başvurulması gereken durumlar aşağıdaki gibidir;
- Erkek faktörlü kısırlık durumlarında (sperm hareketliliğinin ya da kalitesinin yetersizliği)
- Kadında çikolata kisti olarak tanımlanan endometriozis durumunda
- Rahim ağzında spermin yumurtalıklara ulaşmasını engelleyecek faktörlerin varlığında
- Açıklanamayan kısırlık durumlarında
Aşılama yöntemi ile gebelik oluşumu sağlanamadığı durumlarda ise çiftlerde tüp bebek tedavisi denenebilmektedir.
Kısırlık Tedavisinde Tüp Bebek Yöntemi
Tüp bebek yöntemi uzun yıllardır uygulanan ve gün geçtikçe başarı oranı yükselen bir tedavi yöntemidir. Bu yönteme sıklıkla başvurulan durumlar ise şu şekildedir;
- Kadında fallop tüplerinin kapalı olması
- Erkekte sperm değerlerinin ileri derecede düşük olması
- Aşılama tedavilerinin 2 3 kez denendiği çiftlerde başarı elde edilememesi
- Kadında yumurta rezervinin az olması
Kısırlık tedavisi tüp bebek yöntemi özellikle kadının 35 yaşından fazla olduğu durumlarda da sıklıkla uygulanmakta ve başarı elde edilmektedir. Tüp bebek tedavisinin bir süreç olduğu unutulmamalı ve bu sürece psikolojik açıdan da hazırlıklı olmak gerektiği unutulmamalıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İdrar kaçırma, günlük rutin yaşamı sınırlayan ve kişiye hem utanç hem de sıkıntı yaratan
Vajina beyazlatma işlemi; kadın genital bölgede iç dudaklar, dış dudaklar, anal bölge, makad bölgesi
Tüp bebek tedavisinin çıkış sebebi doğal yollardan diğer üreme teknikleriyle çocuk sahibi olamayanla