İlerleyen teknoloji ve tedavi imkanları ile birlikte tüp bebek tedavisinde de başarı yüzdesinin artması söz konusu olmuştur. Bu sayede günümüzde pek çok kişi tüp bebek tedavisi ile anne/baba olma hayallerine kavuşma imkanı bulmaktadır.
Tüp bebek tedavisinin başarısında arttırıcı rol oynayan en önemli faktörlerden bir tanesi de anne/baba adaylarının bazı özelliklere sahip olmasıdır.
İçindekiler
Neden İhtiyaç Duyulur?
Tüp bebek tedavisindeki hedef kaliteli embriyoyu uygun zaman diliminde ve koşullarda transfer işlemini gerçekleştirebilmektir. Her geçen gün gelişen Tüp bebek tedavi yöntemleri embriyo, sperm ya da yumurta dondurma işlemleri ve genetik testler yardımı ile başarı oranını arttırmaktadır. Ancak gelişen teknolojiye rağmen tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen faktörler bulunmaktadır.
Bu faktörler arasında en önemli olanı ise anne adayının yaşıdır. Anne adayının yaşı ne kadar ileriyse, başarı oranı aynı seviyede düşmektedir.
- İlerleyen yaşla birlikte döllenmenin azalması,
- Yumurtalıkların yaşının da ilerlemesi,
- Rahim gücünün azalması yani döllenen yumurtanın rahimde tutulmasının zorlaşması,
- Yaş ilerledikçe miyom görülme sıklığının artması,
- Endometriozis hastalığının ileri yaştaki hastalarda daha sık görülmesi,
- Genç yaştaki anne adayları ile kıyaslandığında ileri yaştaki anne adaylarının rahim, yumurtalık bölgelerinden cerrahi müdahale geçirmiş olmalarının daha yüksek oranda olması
Tüp bebek tedavisinde başarı oranının yaşla bağlantısının nedenleri arasında yer almaktadır.
Başarıyı Arttıran Faktörler
Yaş : Tüp bebek tedavisinde göz ardı edilemeyecek önemli bir faktör; anne adayının yaşıdır.
- 30 yaş altındaki adaylarda başarı oranı %60
- 35 yaş civarında başarı oranı %40
- 40'lı yaşlarda başarı oranı %15'tir.
Anne adayının 35 yaşın altında olması, yumurta rezervinin iyi olması ve tüplerin durumunun tıkalı olmaması gebelik şansını önemli ölçüde arttırmaktadır.
Sperm Kalitesi : Baba adayından alınan sperm sayısı, sperm hareketliliği ve bunlara bağlı olarak sperm kalitesi tüp bebek tedavisinin başarısında rol oynayan baş etmenlerdendir. Sperm kalitesi ne kadar iyi ve sperm miktarı ne kadar fazla olursa tedavinin başarı şansı da o kadar artar. Sperm kalitesini baba adayının geçmişte ve şuan ilaç kullanmamış ve kullanmıyor oluşu da etkilemektedir.
Sigara ve Alkol : Tüp bebek tedavisine başlayacak olan anne/baba adaylarının sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketimine en az 3 ay önceden ara vermiş olmaları gerekmektedir.
Beslenme : Anne baba adaylarının tüp bebek tedavisinden önce ve tedavi esnasında sağlıklı ve dengeli beslenmeleri, düzenli bir yaşantı sürmeleri gerekmektedir.
Stres : Stres, tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkileyen bir faktördür. Tüp bebek tedavisinin başarısını arttırmak açısından anne/baba adaylarının stresten uzak durabilmeleri, stresle başa çıkabilmeleri ve kaliteli uyku uyuyabilmeleri önemlidir.
İdeal Kiloda Olma : Anne/baba adaylarının tüp bebek tedavisine başlarken ideal kilolarında olmaları tedavinin başarı şansını arttırmaktadır. Obezite yumurtlama düzenini olumsuz yönde etkilemekte ve yumurta sayısını ve kalitesini düşürmektedir.
Bu durum tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkileyeceği için kadının ideal kilosunda olması tüp bebek tedavisi için avantaj olmaktadır. Aynı durum erkekler için de geçerlidir. Obezite, erkeklerde sperm sayısını ve kalitesini %20 oranda düşürmektedir.
Başarı Elde Edilmemesinin Tek Nedeni Yaş mıdır?
Tüp bebek tedavisin başarısını etkileyen faktörler arasında anne adayının yaşının ilerlemesi tek neden değildir. Anne adayının yaşı genç olsa bile, rahim içinde miyom olması, rahim içinde polip olması embriyonun tutunmasını etkileyen nedenler arasında gösterilmektedir. Tüp bebek tedavisi öncesinde doktor muayenesi sırasında rahim içerisinde miyom ya da polip varsa, doktorunuzun bu durumu değerlendirmesi, gerekirse önce tedavi daha sonra tüp bebek denemesi yapılmalıdır. Rahim içerisinde bir sorun olup olmadığı rahim içine sıvı verilerek ultrasonografi yöntemi ile kolayca tespit edilmektedir.
Tüp bebek tedavisini olumsuz etkileyen faktörler arasında tüplerde sıvı birikmesi de yer almaktadır. Hatta genç anne adaylarında başarısız tüp bebek denemelerinin en sık karşılaşılan nedeni tüplerde sıvı birikmesidir. Doktorunuzla iletişime geçerek tedavi olmanızı gerektiren bir durumdur.
Hormonal Bozukluklar Tedaviye Engel Olur mu?
Beyindeki hipofiz bezinde salgılanmakta olan ve süt hormonu olarak bilinen Prolaktin hormonundaki artış ve tiroid bezinde yaşanan anormallikler, tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılan kan testleri sonucunda bu rahatsızlıklar saptanmakta ve tedavi edilebilmektedir.
İnsülin ve erkeklik hormonları artışı da tüp bebek tedavisinin başarısızlıkla sonuçlanma nedenlerinden biridir. Bu duruma genellikle polikistik over sendromu ve böbrek üstü bezlerindeki aşırı çalışma neden olmaktadır. Bu sendrom aynı zamanda kısırlık ve düşük riskini doğurmakta olan ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Bir diğer incelenmesi gereken durum ise doğuştan gelen ya da sonradan gelişebilen pıhtılaşma sorunları ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarıdır.
Yaşam Tarzı ve Beslenme Başarı Oranını Etkiler mi?
Aşırı kilolar, Tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Aşırı kilolar, bedenin her bölümüne zarar verdiği gibi, doğurganlık oranını da azaltmaktadır. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamadan önce fazla kilolardan kurtulmak için bir diyetisyen eşliğinde beslenme planı uygulanmalıdır. Bir diğer yandan aşırı zayıflık da tüp bebek tedavisini olumsuz etkileyen nedenler arasında yer almaktadır. Aşırı zayıf kişilerde vitamin ve mineral eksiklikleri, ya da vücutta aşırı zayıflamaya neden olabilecek rahatsızlıklar araştırılmalıdır.
Sigara kullanımı da tüp bebek tedavisi sırasında olumsuz sonuçlara neden olabilen bir durumdur. Sigara kullanımı hayatın her alanında zararlı olsa da, özellikle doğurganlığa ve bebeğe olan olumsuz etkilerinden sıklıkla bahsedilmektedir. Tedavi sırasında sigara kullanımı embriyonun rahime tutunmasına engel olmaktadır.
Stres de tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Genel anlamda stresli bir hayata sahip olunmasının yanı sıra tedavi sırasında çiftlerin strese girmesi de sıklıkla karşılaşılan ancak tedaviyi olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Tedavi sırasında psikolojik danışmanlık almak tedavinin başarıya ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
Enfeksiyonlar Olumsuz Yönde Etkiler mi?
Parazitler ve bakteriler vajinal enfeksiyonlara ve mantara neden olmaktadır. Vajinal muayene ile böyle bir sorunun olup olmadığı saptanmalıdır. Bir diğer yandan vajinada oluşan enfeksiyon ve mantarlar cinsel ilişki ile erkeğe de bulaşabilmekte ve sperm kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Muayene sırasında vajinal enfeksiyon teşhisi konması durumunda uygun görülen antibiyotik ve antifungal ilaçlar ağız ya da vajinal fitil yoluyla verilecek ve tedavi gerçekleşecektir.
Tedaviden Sonra Ne Zaman Ayağa Kalkabilirim?
Tüp bebek tedavisi sonrasında hemen ayağa kalkılmamalı, fazla hareket edilmemeli, ağır kaldırılmamalı ve seyahat edilmemelidir. Bu tip durumlar gebeliğin tutunma sürecini olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu dönemde doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bol bol dinlenilmeli, stresten uzak durulmalıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sonradan meydana gelen genital bölgede ki kararmalar için, evde kolaylıkla uygulanabilen yöntemler b
Son yıllarda artan estetik operasyonları, giderek birçok alana yayılmaya başlamaktadır. Kadınlar tar
Estetik uygulamalar son yıllarda genital bölgede de sıklıkla tercih edilmektedir. Özellikle doğum so